Tranås Rostfria grundades i slutet på 1945 och började sin verksamhet med produktion av bland annat konditorbrickor och hushållsartiklar i rostfritt stål. Bolaget expanderade med flera affärsområden och kunde under 70-talet patentera flera innovationer. Därefter har bolaget haft flera olika ägare och testat på flera olika produktgrupper. Bolaget har alltid haft ett stort innovativt driv med mål att lösa sina kunders problem. Läs mer om resan från 80-talet till 00-talet.

Förvärvens årtionde

Under 1980-talet förvärvade bolaget flera företag som sedan såldes i slutat på årtiondet. Det var både Spray Technics AB som specialiserade sig på att, enkelt förklarat, rena vatten genom ett patenterat system. Samt företaget Harry Holm AB i Munkfors som tillverkade allehanda artiklar av tråd som elektropoleras.
1985 etablerades en helt ny produktgrupp tack vare förvärvet av produkträttigheter från Samarite AB i Härnösand. Företaget började med detta tillverka och sälja höj- och sänkbara badsystem, duschväggar och patientlyftar. Genom etableringen av denna produktgrupp ökade dessutom exportverksamheten och ett dotterbolag i USA för att stötta upp med marknadsföringen. Det bolaget såldes dock till Ferno Washington Inc 1990.
Under mitten på 80-talet var det dags för ytterligare utbyggnad av lokalerna och företagets lokalytor uppgick nu till 10 000 kvm. Samtidigt som detta ändrades inriktning och företaget skulle arbeta mer produktionsinriktat vilket gjorde att säljorganisationen flyttades till KEBO AB och Stockholm.

 

Tillbaka till rötterna

1990 beslutade KEBO AB att renodla sin verksamhet och sälja av sina tillverkande dotterbolag. Detta resulterade i att TR Equipment AB förvärvade KEBO Produktion AB och namnet ändrades åter till Tranås Rostfria AB.
I november 1991 gavs det första numret av TR Bulletinen ut, vilket var en tidning som kom att skickas till distributörer, kunder och leverantörer ett par gånger per år. I mitten på 90-talet introducerades bland annat den nydesignade serien Original Norsk Sekvens på ett sjukgymnastevent. Parallellt med detta utvecklades Spacetrainer, ett avancerat gångträningssystem för bland annat strokepatienter. En lillebror till produkten utvecklades i slutet på 90-talet och fick namnet Treasy Walker. Den fick första pris i Industri Forum Design Hannover i den medicinsktekniska kategorin. Under senare delen av 90-talet introducerades en rullator för den amerikanska marknaden och en taklyft, båda produkterna fick dock läggas ner på grund av för hög konkurrens.

 

Ny ägare

00-talet startade med att en ny design på badsystemet TR 900 introducerades och strax där efter kom ett badsystem med automatisk vattenpåfyllning. 2006 kom ytterligare en produkt i samma bransch, nämligen duschvagnen Atlas som var avsedd för patienter upp till 400 kg. Under mitten av 00-talet kom fler nya designförsändningar på duschvagnar.
Marknadsinvesteringar i form av säljande personal gjordes under slutet av 00-talet i syfte att öka försäljningen av PH. Här skedde dessutom flera förändringar i det engelska bolaget vilket resulterade i att produktionen av Comfortline flyttades till Tranås.

I oktober 2007 såldes bolaget till MAZE Holding i Tranås AB, ägt av Mattias Franzen som tidigare haft ledande befattningar i flera industribolag runt om i Sverige. I detta läge var bolaget extremt beroende av Tranåsföretaget IVT och tillverkningen av plåtdetaljer till denna kund stod för nästan 70% av omsättningen. Under 2008 infördes tydlig strategi att operativt dela verksamheten i två områden. En legotillverkningsdel där Tranås Rostfria skulle verka och det produktägande bolaget TR Equipment med fokus på att sälja produkter för patienthygien.

Den 1 jan 2013 delades därför bolaget upp i två juridiska enheter: Tranås Rostfria AB och TR Equipment AB. Tranås Rostfria AB blev en renodlad kontraktstillverkare och TR Equipment ett säljbolag för patienthygien.