Kontroll över miljöpåverkan – en ny era för industrin

Hos Tranås Rostfria har miljö alltid varit en viktig hörnsten, men idag tar företaget ett ännu större steg framåt och visar vägen för hur industrin kan bli en drivkraft för klimatförändringens motverkande. Genom att satsa på nya teknologier för att övervaka energianvändningen och systematiskt minska CO2-utsläpp, förvandlar vi inte bara vår egen verksamhet, utan sätter även en ny standard för vad som är möjligt inom hållbar produktion.

Effektivare energianvändning – mer än bara produktion

Att tillverka plåt är en energikrävande process, och varje uns av energi som används har en betydelse för både vår miljö och vår ekonomi. På Tranås Rostfria är vi fast beslutna att se till att varje kilowatt som används ger maximal effekt, samtidigt som CO2-utsläppen minimeras. Varje del av produktionskedjan – från råmaterial till färdig produkt – övervakas för att säkerställa att så lite energi som möjligt går till spillo. Under våren 2024 lanserades ett nytt affärssystem som revolutionerar hur vi samlar in och använder data. Genom att integrera denna data i realtid kan energianvändningen nu övervakas minut för minut, vilket inte bara gör produktionen mer hållbar, utan också mer kostnadseffektiv. Det handlar om att skapa en framtid där hållbarhet inte bara är en ambition, utan en grundläggande del av affärsstrategin.

”Genom att ha full kontroll på vår energiförbrukning och ständigt arbeta för att minska den, tar vi ansvar både för planeten och vår egen framtid. Det är inte bara en etisk fråga, utan en ekonomisk nödvändighet,” säger Rickard, Kvalitets- och Miljöchef på Tranås Rostfria.

Grunddata är hjärtat i vårt hållbarhetsarbete

För att kunna skapa en hållbar framtid krävs djup förståelse för varje del av produktionen. Hos oss på Tranås Rostfria har arbetet med grunddata blivit en strategisk tillgång. Genom att samla in detaljerad information från varje steg i produktionen, kan vi snabbt identifiera var energislukande processer finns och agera för att optimera dem. Det är här data blir till handling – och handling till förändring. Detta arbete har redan gett påtagliga resultat. Genom att kontinuerligt övervaka och optimera energianvändningen har Tranås Rostfria lyckats minska sina CO2-utsläpp. Men det handlar inte bara om siffror; det handlar om en övertygelse att en hållbar industri är inom räckhåll, och vi är fast beslutna att leda vägen dit.

”Vi ser vårt hållbarhetsarbete som en pågående certifieringsprocess där vi ständigt utvärderar och förbättrar oss. EU:s krav på transparent grunddata och hållbarhetsgranskningar ser vi inte som hinder, utan som en möjlighet att ytterligare förstärka vårt engagemang,” förklarar Rickard.

EPD – Miljövarudeklaration: kundernas ökade krav på hållbarhet

Idag vill kunder inte bara veta varifrån deras produkter kommer – de vill också veta hur varje produkt påverkar miljön genom hela sin livscykel. Vi möter dessa ökade krav genom att arbeta med EPD (Environmental Product Declarations), där varje produkts miljöavtryck noggrant dokumenteras. Stora företag, som nu enligt lag måste rapportera sina produkters klimatpåverkan, kräver i sin tur att deras leverantörer är transparenta med sina processer. Det här ställer höga krav på företag som Tranås Rostfria, vilket vi välkomnar med öppna armar.

”Vi ser det som en positiv utveckling att fler kunder efterfrågar hållbarhetsdata och att reglerna skärps. Transparens är en viktig del i vårt arbete, och vi är stolta över att kunna visa hur vi tar vårt ansvar. Vårt mål är att inspirera fler till att ta efter och att visa att hållbarhet och affärsframgång kan gå hand i hand,” avslutar Rickard.

En framtid där hållbarhet är drivkraften

Tranås Rostfria bevisar att hållbarhet inte bara är en trend – det är framtidens affärsmodell. Genom att förena innovativ teknologi med ett genuint engagemang för miljön visar företaget hur industrin kan gå från att vara en del av problemet till att bli en nyckelspelare i lösningen. Med banbrytande metoder för att minska energianvändning och CO2-utsläpp, och genom att sätta transparens i centrum, vill vi bana väg för en ny typ av industri – en som både värnar om miljön och skapar ekonomisk framgång.