Tranås Rostfria är en svenskägd legotillverkare inom bland annat stansning, laserbearbetning, bockning och pulverlackering. Även att bolaget heter Tranås Rostfria arbetar bolaget idag främst med svart och galvad plåt, även om en del rostfritt förekommer förstås.

Men företagets historia innehåller mycket mer än så. I snart 80 år har Tranås Rostfria producerat och utvecklat produkter i flera olika material, på flera olika platser. Bolaget har alltid haft ett stort innovativt driv med mål att lösa sina kunders problem. En anda och kultur som fortfarande är stark i bolaget.

Starten i Tranås

Historien om Tranås Rostfria börjar redan i slutet på 1945 då fem Tranåsbor bestämde sig för att starta företag. Bolaget registrerades hos Patent- och registreringsverket i januari 1946 och då verkade företaget på tre olika platser i kommunen. År 1959 samlade man alla verksamheter i en ny fabrik där företagets verksamhet bedrivs än idag.

De första åren tillverkades köttlådor, konditoribrickor och trycksvarvade hushållsartiklar – allt i rostfritt. Företaget utvecklades till flera branscher som bland annat slakteri, mejeri och tvätt till laboratorier, sjukhus- och storköksinredningar.

Företaget växte och därmed behovet av större lokaler. 1961 och 1963 byggdes lokalerna ut till totalt 5 700 kvm. Samtidigt förvärvades Norra Smålands trädetaljer och företaget tog klivet in i träbranschen. Hygienskåpet Femett introducerades i slutet på 60-talet och den kom sedan att bli en riktig storsäljare.

I början av 1970-talet inleddes ett samarbete med KEBO Grave, som senare blev KEBO Lab men kallas idag för LabRum AB. Detta var starten på ett givande samarbete som till slut ledde till att KEBO Grave vid årsskiftet 1974/1975 förvärvade Tranås Rostfria.

 

Patenten blommade

Det var också i början av 1970-talet som Tranås Rostfria utvecklade och introducerade de rostfria nedkastsystemen för tvätt och sopor på sjukhus, hotell och andra offentliga byggnader. I samma veva byggdes en ny verkstadsdel i Tranås och man utökade lokalerna med 3 600 kvm. 1979 fick man dessutom patent på en unik kombinerad skyddsgrind och säcktipp som används till inkastluckorna på nedkastsystemen.

1979 blommade affärerna och företaget förvärvade ytterligare patenträttigheter. Denna gång för Dispensopumpen. En dispenser för flytande tvål med ett unikt pumpsystem som hade använts i hygienskåp under många år. Denna vidareutvecklades sedan till Dispenso-Pak systemet. Året avslutades med att företaget skaffade sig rättigheterna till Siwertautomaterna som såldes i stora antal till sjukvården.