I norra Småland, nästan på gränsen till Östergötland, precis intill sjön Sommen ligger Tranås. Och som namnet skvallrar om, är det här som det snart 80 år gamla företaget Tranås Rostfria har sina rötter. Och just här, där innovation och hantverksskicklighet möts, som ett unikt samarbete mellan Tranås Rostfria, TreCe och designstudion Kauppi & Kauppi har resulterat i KLOSS – ett snyggt, flexibelt och kopplingsbart modulsystem för källsortering.

Projektet KLOSS hade en tight tidsplan redan från start och bara åtta månader efter att arbetet dragit i gång lanserades produkten. Enligt arbetsgruppen själv, är det egentligen alldeles för kort tid för att lyckas med ett designprojekt i denna storlek. Men tack varje ett bra samarbete samt varje medarbetares driv och kompetens lyckades teamet leverera en fantastisk produkt inom given tidsram.

Delaktiga i projektet är Åsa Vallentin produktchef på TreCe, Nina och Johan Kauppi designer från designstudion Kauppi & Kauppi samt Timmy Elfström, konstruktör från Tranås Rostfria.

Resultatet av ett lyckat samarbete

Processen bakom KLOSS är lika imponerande som produkten själv. Från första skisserna till den färdiga produkten, har varje steg präglats av ett nära samarbete och en gemensam vision. Tranås Rostfria, med sin långa historia av expertis, kom in tidigt i processen som en viktig leverantör till TreCe, medan Kauppi & Kauppi bidrog med sin skarpa designkompetens. Tillsammans har de skapat en vinnande produkt.

Åsa berätta om samarbetet

– Från TreCe hade vi önskemål och krav om en speciell produkt och eftersom vi redan hade en kontakt med Kauppi & Kauppi började de skissa efter våra behov. Tranås Rostfria är sedan tidigare en stor leverantör till oss och jag visste att jag ville ha med dem i projektet. Därför kunde designer och konstruktör inleda en dialog tidigt i processen.

Nina Kauppi fortsätter

– Det är just teamet som har jobbat runt KLOSS som är nyckeln till dess framgång. Vi har haft en tät dialog med både Tranås Rostfria och TreCe och varje individ har haft egenskaper och styrkor som matchar varandra.

Timmy fyller i

– Vi fick en grym kemi från start och jag kände verkligen att detta var personer som jag ville arbete med. Nina och Johan har velat vara delaktiga i alla steg och inte bara velat släppa en design. Vi har kunnat bolla idéer och lösningar längst vägen.

Johan Kauppi avslutar

– Processen lyfte verkligen projektet. Vi har haft ett otroligt samspel mellan konstruktör och designer och viktat beslut tillsammans för att få fram den bästa, mest optimala och hållbara produkten.

 

 

Hållbar produkt och produktion

KLOSS är inte bara en fröjd för ögat med sina rena linjer och tidlösa silhuett, den är också en manifestation av hållbarhet. Tillverkad av högkvalitativa, cirkulära material, står KLOSS som en symbol för miljömedveten design och innovation. Dess mångsidighet sträcker sig över en mängd olika användningsområden, från kontor till offentliga utrymmen, och eftersom den är lätt att anpassa är den idealisk för varje kunds unika behov.

Nina berättar

– KLOSS ska, som du hör på namnet, upplevas som just byggklossar. Det ger kunden en stor flexibilitet att skala upp eller ner och anpassas efter varje unika önskemål.

Timmy håller med

– Det är extra roligt att arbeta med en produkt som går igenom alla steg i vår produktionskedja i fabriken. Allt från stans, laser, bockning och svetsning till lack, montering, och utleverans. Jag vill också passa på att hylla hela produktionen på Tranås Rostfria som är lösningsorienterade och öppna för att prova det mesta.

Åsa stämmer in

– Vi möts alla i intresset för cirkulär hållbarhet. Allt från en tidlös, flexibel design som går att plocka isär och laga till en lokal produktion som arbetar hårt med materialanvändning utan att kompromissa på kvalitén.

Lyckad lansering

Produkten lanserade på möbelmässan i Stockholm 2023 och har redan blivit en favorit bland arkitekter och designentusiaster. KLOSS har hyllats för sin flexibilitet och anpassningsförmåga, där kunder kan välja från en palett av fina färger eller till och med anpassa sin egen nyans enligt RAL-färgsystemet. Produkten är inte bara en funktionell tillgång, utan också en färgstark karaktär som kan ses i de mest trendiga och välutformade interiörerna.

Johan och Nina berättar

– Ibland vill man som designer sticka i väg, men fokus har hela tiden varit att arbeta med funktionerna. Vi har hela tiden arbetat med att skala av designen och skapa en bred produkt som kan rikta sig till vem som helst för att passa många situationer, både i Sverige och utomlands. Att designen nu fått flera internationella utmärkelser är såklart jättekul.

Åsa fyller i

– Resultaten av bra design ska få betraktaren att känna: men varför har inget tänk på detta förut?

För oss är KLOSS är mer än bara en produkt. Det är en berättelse om passionerade människor, starka partnerskap och en outtröttlig strävan efter excellens. Vi på Tranås Rostfria är glada, och stolta över att få vara en del av denna designhistoria.